Tonåring kan bli den första kvinnan i Formel 1

Foto: Aiva Anagnostiadis / Instagram

Tonåringen Aiva Anagnostiadis drömmer om att bli den första kvinnan i Formel 1 under den moderna eran. Och hon har precis tagit ett stort steg i rätt riktning.

Den endast 16-åriga Aiva Anagnostiadis följer i landsmännen Oscar Piastri och Jack Doohans fotspår, då hon har blivit antagen till Alpine F1 Academy.

Det innebär att den unga australiensaren ska packa upp sina tältspikar och flytta till Europa tillsammans med sin familj. Nästa säsong kommer hon att fortsätta köra gokart, men under 2025-säsongen planerar hon att övergå till racerbilar.

”Det är klart att huvudmålet nu är Formel 1. Att köra professionellt och få lön för det som ett jobb,” sa hon till Herald Sun.

Hennes familj har sålt sitt hus för att hjälpa Anagnostiadis att ta nästa steg i sin karriär. Hon hoppas själv att hon kan skriva in sig i motorsportens historieböcker.

”Det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse på alla sätt,” sa hon.

”Förhoppningsvis kan vi få det att hända. Det ligger en bit fram i tiden. Men alla de små saker som vi gör nu kommer att hjälpa till att nå det målet.”

Enligt Daily Mail flyttar familjen till Oxford, där hon kommer att bli en del av Dan Holland Racing. Teamet har haft stor framgång inom gokart, då de har vunnit både Rotax British- och europeiska mästerskapen. De har även vunnit X30 Junior-serien.

Anagnostiadis har också avslöjat att hon ser Piastri som en tydlig förebild. Den australiska stjärnan har hittills haft en imponerande debutsäsong i Formel 1.

”Med honom som australiensare, och att han har varit en del av Alpine, är det en stor inspiration,” sa hon.

Den unga stjärnans mamma, Barbara, är väldigt glad över det stora intresset från Alpine.

”Som kvinna i denna sport skulle det göra skillnad att ha den typen av stöd och tro bakom sig. Det skulle vara coolt för sporten att ha en kvinna som representerar F1. Det skulle vara fantastiskt,” sa hon.

lördag 18. november 2023

fredag 17. november 2023